Ащанга Виняса йога

Най-трудната стъпка в Ащанга йога е може би първата стъпка - да застанеш на постелката. Втората - да се срещнеш със самия себе си...Ащанга йога е динамична система йога записана от светеца Вамана Риши в Йога Корунта,древен текст „които казва че съдържа много различни групи, както и съвсем оригинални учения върху виняса, дристи, банди, мудри и философия” Текстовете на Йога Корунта са били предадени на Шри Т. Кришнамачаря от неговя Учител Рама Мохан Брахмачари (1900г.) и по-късно са били предадени на Патабхи Джойс, по време на неговите учения с Кришнамачаря. От 1948 г, Патабхи Джойс преподава Йога от неговото йога шала Ashtanga Yoga Research Institute, според тайната традиция на Гуру Парампара и разпространява учението в САЩ и по целия свят. Сега Ащанга Йога е много популярна форма на йога, тъй като динамичния и подход е много подходщ за динамиката на модерен начин на живот.

“Ако нищо не разбирате, не се притеснявайте. Просто си намерете учител. Йога никога не трябва да се учи чрез четене на книжки или гледане на картинки.”

Шри К.Паттабхи Джойс

Цялата практика - пълната Първа серия - отнема 1,30 часа за изпълнение. Тя се отличава с характерен непрекъснат ритъм, зададен от дишането на практикуващия, плавност и усещане за летене, създадена от виняса и бандите, и медитативно състояние на мозъка, резултат от дришти,дишането, банда,фокуса. Всичко прилича на танц - танц на дишането с движението.

Всяка серия Ащанга отнема години да бъде научена - не само защото асаните във всериите са много, а защото зад техния подбор и подреждане в поредица имамного дълбока причина, логика и мъдрост. Ето защо всеки практикуващ ще открие, че някои от асаните му се отдават лесно, а други с години не се получават. Истината е, че манипулирайки тялото, ние трандформираме и психиката, и духа, а доколко такава трансформация ще се случи зависи не само от усилията ни, а и от това доколко сме готови да я приемем. Да, вероятно бихме могли да “насилим” този процес с по-агресивни методи на “трениране”, които да вкарат телата ни в по-добра форма по-бързо, но целта на йога не е в това. Красотата на Ащанга е в нейната мъдрост, позволяваща на всеки да прогресира със собствени темпове, без излишни и вредни амбиции. Тогава наистина всичко само се случва. Буквално.

АСАНИТЕ

Дейвид Свенсън беше нарекъл Ащанга йога практиката “сандвич” и това добре описва начина на протичане на практиката - независимо от това коя серия се практикува.

Всяка практика започва с изпълнени на Сурия Намаскар (Поздрави към слънцето) А и В, чиято цел е да разгреят тялото и да го подготвят за практиката. Тъй като поздравите са поредица от асани, изпълнявани слято, те привнасят динамика и позволяват на практикуващия да свърже дишането с движенията си, така че да има лекота и да няма усилие.

Следват асани от стоеж, наричани “фундаментални:” или просто “начална серия” , защото това са асани, изграждащи необходими качества и умения за всеки практикуващ. Сред тях са асани като Триконасана (Триъгълник), Паршвоттанасана (Наклон с ръце зад гърба), Уттита Аста Падангущасана (баланс на един крак) и др. Тези фундаментални асани са едни и същи за всяка серия Ащанга, нещо като вработване на тялото и подготвка за основната част на практиката; едната филийка на сандвича, както казва Дейвид.

“Пълнежът” (на сандвича) е средната част на практиката, или както още се нарича “сърцевината” на практиката (the core). Имено на подбора асани за пълнежа дължим дълбокия ефект от практикатана конкретната серия. Това са асани от седеж като Пашимоттанасана (Наклон напред), Джану Щиршасана (Главоколянна) или Бадда Конасана (Вързан ъгъл); с баланс на ръце като Кукутасана (Петел); усуквания като Маричи асаните и навеждания назад като Сету Бандасана и Урдва Данурасана (два вида Мост).

Всяка практика (и серия) се затваря с обърнати асани, наречени общо “финална серия”. Това са асани на рамене и глава, чиято цел е да успокоят нервната система и да балансират тялото, така че да приключим практиката си освежени и с нов прилив на енергия. Изпълняват се Саламба Сарвангасана (Стойка на рамене), Матсясана (Риба), Ширшасана (Стойкана глава) и др.

Практиката завършва с Йога мудра, Падмасана (Лотус) и Утплути (Изтръгване на корена) - асани както със силно целебно въздействие, така и огромно символично значение в йога. И разбира се - Шавасана.


За да се изпълнява асана правилно в Ащанга йога, практикуващият трябва да включи виняса и тристана. Виняса е система на дишане и движение, а тристана - трите фокуса на вниманието: позата, дишането и посоката на погледа. Може би няма друга система йога, в която на тези неща да се държи толкова много. Когато тези техники се приложат обаче, и тялото и съзнанието стават “неподвижни” - стабилни и удобни. Има предизвикателство и лекота, сила и гъвкавост, Така асана престава да е “поза” и се превръща в онова, което е по същество - състояние на духа.

ВИНЯСА

Думата “виняса” има много значения, като не на последно място е “конкретното намерение за дадена практика и стъпките, които садака (ученикът) предприема, за да го осъществи”. С две думи, виняса е един от начините да осмислим практиката си и да присъстваме в настоящия момент.

Целта на виняса е вътрешното изчистване. Като се синхронизира дишането с движенията, тялото силно се загрява, а това изтънява кръвта, за да циркулира тя по-свободно. Така тялото се огъвкавява, тъканите се захранват, организмът се изчиства и подмладява.

Виняса възстановява, балансира и центрира. Но смисълът й е още по-дълбок: виняса помага да се развие отношение на непривързаност и липса на очаквания от практиката - качества, които Паттабхи Джойс смяташе за най-важни за йога.

Същността на виняса е двупосочното действие на енергиите в нас, съзнателното им насочване в две противоположни посоки. Издължаваме нагоре, но и заземяваме; даваме навън, но и центрираме, разтягаме едно, но стягаме друго. така практикуващият не може да бъде хванат в капана на двойките противоположности и остава неутрален, незасегнат от външните обстоятелства, неафектиран от спомените на мускулите, тъканите, органите, мозъка. ето защо Риши Вамана казва: “О, йогине, не прави асана без виняса!”

ДИШАНЕ

Ако влезете в зала, пълна с йогисти веднага ще разпознаете ащангистите - те са ония, хъркащи като Дарт Вейдър. Това е т.нар. Уджайи дишане (Udjayi pranayama), означаващо “победоносно” дишане по асоциация с широко разтворените гърди на горд победител.

Дишането, може би е едно от нещата, което най-много отличава Ащанга от други методи и школи в йога, защото макар Уджайи дишането да е техника от пранаяма, единствено в Ащанга йога то се прилага през цялото време. С две думи - дишаме Уджайи от първия до псоледния си дъх по време на практика. Съвсем буквално.

Наименованието на тази техника всъщност много добре описва и същността на Уджайи дишането - разтворените гърди са следствие от поддържането на диафрагмата повдигната, а това се постига чрез активни коремни мускули. Дишането с отпуснат корем (т.нар. “коремно” в йога) е много отпускащо и подходящо за релаксация, но насочва вниманието прекалено надолу, а и не ни помага по време на асана. Дишането Уджайи задържа вниманието върху центъра, стабилизира лумбалната част на гръбнака и таза, отпуска разтяганите мускули и дава усещане за стабилност и заземеност от една страна, и на лекота и повдигане от друга. Уджайи дишането е начин да имаме повече прана.

Bahya abhyantara stambha vrittih desha kala sankhyabhih paridrishtah dirgha sukshmah

Пранаяма има три аспекта: външен поток (издишване), вътрешен поток (вдишване) и трети, който е липсата на поток навътре, както и навън по време на прехода между двете. Този трети аспект е известен като фиксиране или задържане. Те се характеризират с място, време и брой, а дишането става леко и неусетно.

Та значи, дишането се състои от вдишване (пурака) и издишване (речака). Дължината на пурака и речака би трябвало да е една и съща, без паузи между тях (равномерно дишане). А звукът е следствие от притварянето на носоглътката, което забавя дишането, прави го по-дълбоко и пълноценно. С течение на времето дължината и дълбочината на дишането се увеличават, а с тях се увеличава и разтягането на тялото. Дишането по този начин събужда вътрешния огън и прочиства нервната система.

Dharanasu cha yogyata manasah

Чрез (тези) техники на пранаяма, съзнанието придобива способността за истинска концентрация, която е шестата степен на йога

(Патанджали, Йога сутра ІІ.53)

Но причината да дишаме Уджайи не е само във физическата полза за телата ни, а в способността му да накара съзнанието ни да замлъкне. Така Ащанга практиката се превръща в медитация в движение.

БАНДА

Бандите са съществени елементи на Уджайи дишането. Думата “банда’ означава “заключалка” или “печат”, а целта на бандите е да отключат и задържат прана (жизнената енергия) в тялото, както и да я насочат към хилядите нади - енергийните канали на тялото. На санскрит обаче, bandha значава “съединявам, обединявам” и в това е същността им. Бандите съединяват отиващата надолу енергия с отиващата нагоре енергия, а от това съединяване се поражда вътрешния огън.

Бандите, използвани в Ащанга йога са три: Мула банда (мула - корен; мускулите на тазовото дъно), Уддияна банда (уддияна - летяща нагоре; най-долните коремни мускули и Джаландара банда (Джаландара - букв. Вишнумукти пред свещения храм на Джаландара или “онзи,който живее във Вишшуда чакра; в гърлото, мускулите около носоглътката).

Мула банда обръща пътя на отиващата надолу енергия и я обръща нагоре. Уддияна банда подхваща тази енергия и я насочва нагоре, а Джаландара банда не й позволява да избяга от горния отвор на устата. Прилагани заедно, това е Три-банда или Маха банда. В Ащанга и трите банди са активни през цялото време. “Без банда, дишането няма да е правилно и асана няма да даде резултати.” (Паттабхи Джойс).

ДРИЩИ

Дрищи е точката, в която гледаме във всяка асана, т.нар. фокус на погледа. Има 9 дрищи, като те са естествени и помагат на тялото да се издължи и насочи в необходимата посока. Все пак, ако искаме да се издължим нагоре, би било малко нелогично да гледаме надолу.

Но целта на дрищи е да прочисти и стабилизира съзнанието. Задържането на вниманието и фокуса върху пурака, речака, банда и дрищи по време на асана ни дава едно много дълбоко състояние на концентрация, което е задъжително за следващите практики на дарана, дияна и самади.

Sva vishaya asamprayoge chittasya svarupe anukarah iva indriyanam pratyaharah

Когато органите на мисленето и действията (indriyas) спрат да бъдат обвързани със съответните обекти и се върнат в полето на съзнанието, откъдето са дошли, това се нарича пратяхара и е петата стъпка на йога.

(Патанджали, Йога сутра ІІ.54)

Дрищи помага да контролираме сетивата си - да се оглеждаме около нас, да се почесваме, да се побутваме, да говорим или дори да чуваме. Така погледът ни се обръща навътре, има чувствителност, а там където има чувствотелност има знание и контрол. Така процесът на самопознание започва.

Tatah mano-javitvam virarana-bhavah pradhaua jayah

Чрез овладяване на възприятията, усещанията и действията (indriyas), се постига бързина на съзнанието, възприемане с физическите инструменти на възприятието и овладяване на първичната причина, от която се заражда проявлението им.

(Патанджали,Йога сутра ІІІ.49)

Дългогодишната практика на йога с правилна виняса и тристана (троен фокус - върху асана, дишането и погледа) дава яснота на съзнанието, стабилност на тялото и изчиства нервната система. Тогава може да се започне с пранаяма (според Патанджали - задържане на дишането). А пранаяма е началото на вътрешните изчистващи практики на концентрация, медитация и самади. Когато процесът на изчистване е завършен, шестте отрови, обвиващи духовното ни сърце си отиват една по една, разкриващи нашата Същност, Универсалната същност, частицата Божествено във всеки един от нас. По този начин, правилното практикуване на Ащанга под вещо ръководство на учител ни води към пълното реализиране на осемте пътя, начертани от Патанджали, на йога.

За много хора днес, йога е синоним на “разтягане’ или просто някаква по-спокойна алтернатива на потенето във фитнес-залата. И няма нищолошо. Така да бъде, за някои,това наистинаможе да е достатъчна отправна точка…Но йога -особено Ащанга - е много повече от страхотна тренировка. Тя е практика, която е като огледало на живота, Вашия и по принцип - всъщност, метафора на живота Ви. Както често се шегуват опитните практикуващи Ащанга - “Тя е практика, която ще Ви трансформира, стига да оцелеете…” Физическата трудност е всъщност най-малката трудност…


ПОЛЗАТА ОТ АЩАНГА ЙОГА

Но всъщност, какво получавате от тази практика? Ами онова,което й дадете самите Вие. Толкова е просто. В йога е така.

Но не се подлъгвайте по повърхностните реклами за йога, нито по елементрания начин, по който йога се представя в съвременното ни общество. Йога наситина може да Ви издигне, да Ви извиси и да Ви свърже с Висшата Ви цел в живота. тя ще Ви научи да дишате,да сте спокойни,и в хармония със себе си дори, когато всичко около Вас като че ли се руши. когато се включите активно в този процес, Ащанга йога значително ще подобри качеството на живота Ви.Тя ще Ви отвори за промяна, за трансформация, ще Во помогне да преодолеете стари модели на мислене и поведение и да направите място за нов вид съзнателност, за една нова и по-истинск Ваша същност.

Но разбира се, йога ще подобри в огромна степен и здравето Ви.При редовна практика, ето някои от нещата, които ще спечелите:

устойчивост на стреса

повишена концентрация и способност да се справяте с каквото и да е

по-здрави и подвижни стави

повече функционална сила и гъвкавост

по-добър баланс и подобрена стойка на тялото

по-висок имунитет

подобрена(намаленяа) симптоматика на хронични заболявания

по-добро и ефикасно кръвообращение

по-бърза и ефективна обмяна на веществата

по-добро храносмилане, чревна моторика и елиминация на отпадните продукти

подобрени функции на хормоналната система

облекчава депресии и тревожност

устойчивост на умора и подобрен сън

завишено усещане за здраве,  жизнерадост и оптимизъм

регулирано телесно тегло

подобрени спортни прояви във всяка сфера

по-силно чувство за яснота и хармония

Списъкът няма край, а това е само началото. ВСЯКА сфера от живота Ви се променя, към по-добро. Елате, оставете се и изпитайте радостта от живота от ново измерение. Открийте нови определения за успех и благоденствие, и свържете преживяванията си на постелката с онези в живота си.

Дългогодишната редовна практика на Ащанга виняса и правилното прилагане на метода хармонизира индивидуалната енергия на всеки практикуващ с енергията във вселената; вибрациите ни се настройват на по-висока честота и така постигаме свобода - в тялотото, мислите, емоциите, духа.

НЕ МИСЛЕТЕ, ПРАКТИКУВАЙТЕ

(Шри К. Паттабхи Джойс)

Източник: http://yogashala-bg.com

Известни личности, практикуващи Ащанга са: Мадона, Уилям Дефо, Стинг и др.