Какво е йога?

Какво е йога?

Още от древността йога принадлежи на човечеството. Това е най-ценното съкровище, притежавано от хората. Човешкото същество е съставено от тяло, ум и душа. Да владеем тялото си, да ръководим ума си, да открием великите загадки на душата и да достигнем до равновесие между тези три състояния на съществуването - физическо, умствено и духовно, това е йога.
     Йога е пътят, който води човека към опознаване на себе си. Тя му помага да направи тялото си здраво и силно и да освободи организма си от всякакви токсини и ненужни вещества, които смущават функционирането му.
     Йога изправя човека пред бъркотията в ума му и пред грешките и комплексите в неговата личност. Помага му да се освободи от ограничения си начин на мислене и от предразсъдъците, с които обществото и заобикалящата го среда са изпълнили съзнанието му. Тя го води обратно към неговия собствен център и му помага да открие себе си, да разбере кой е той в действителност и какво всъщност иска от живота.
     Йога е като огромен океан, криещ на дъното си цял един свят. Тя има много различни аспекти, които помагат според нуждите и целите на този, който я практикува. Буквално думата “йога” означава “съединение”- съединението на чистото съзнание и на индивидуалното съзнание в човека. Но за да достигне до това висше състояние на съществуване, човек трябва да започне от първото стъпало на стълбата.

Парамахамса Сатянанда

Ако се научим да отваряме сърцата си, земята ще стане рай. С тази надежда съм дошъл тук и това е посланието, което нося. Достатъчно дълго сме се занимавали с повърхностни йогийски практики. Какво сме постигнали с тях? Може би в някаква степен здраве и добро физическо самочувствие, но сега е моментът да направим решителна крачка. Трябва да живеем живота в неговия естествен вид и да правим това според принципите на човешката дхарма. Това е категоричното послание на йога… Можем да работим заедно за изграждането на по-добър живот и на по-добро общество, като променяме себе си. Трансформацията трябва да се осъществи вътрешно в самите нас и е необходимо да сме готови за нея. Това преобразяване на съзнанието, енергията и ума е същината на йога.

Парамахамса Ниранджанананда

One Response to “Какво е йога?”

  1. prefers@enrolled.apprehend” rel=”nofollow”>.…

    tnx for info!!…